ERASMUS+ TURYN – LODY WŁOSKIE O SMAKU GIANDUJA I NIE TYLKO
Zmęczeni pieszymi wędrówkami po pięknym Turynie potrzebowaliśmy czegoś, co pokrzepi nas i doda sił do dalszych eksploracji. Najpyszniejszą przekąską okazały się lody włoskie na Placu Zamkowym. Poleciła nam je nasza najlepsza przewodniczka po mieście, znająca jego wszystkie tajemnice, a jednocześnie koordynatorka naszej wymiany Erasmus+ po stronie włoskiej, pani Patrizia. Po raz pierwszy wielu z nas miało okazję skosztować lodów o egzotycznym smaku gianduja.
Gianduia lub gianduja to jednorodna mieszanka czekolady z 30% pastą z orzechów laskowych, wynaleziona w Turynie podczas regencji Napoleona (1796–1814). Gianduja to czekolada rozciągnięta masłem z orzechów laskowych. Podobnie jak standardowa czekolada, produkowana jest zarówno w wersji zwykłej, jak i mlecznej. Może również zawierać migdały. Gianduja jako batonik przypomina zwykłą czekoladę, z tą różnicą, że jest znacznie delikatniejsza ze względu na obecność oleju z orzechów laskowych. Można ją spożywać w postaci batonów lub jako nadzienie do czekoladek. A także jako dodatek do wyśmienitych lodów.
W szarówce jesiennego wieczoru w wielkim mieście, pulsującym ruchem ulicznym i tłumami ludzi spieszących na spotkanie ze znajomymi, mała przystań przy Placu Zamkowym oferująca niezliczone wariacje lodowych deserów o intrygujących nazwach i smakach okazała się dla nas cudownym miejscem odpoczynku i rozkoszy dla naszych kubków smakowych.